SJEKKLISTE VED KJØP AV BRUKT XM

Kjøper man bruktbil så er det viktig å sjekke den grundig uansett hvilket bilmerke eller modell det dreier seg om. På moderne biler kan det en tror er små fillefeil koste flere tusen kroner å få utbedret. Bare eksempler som at du MÅ på verksted for å skifte hovedlyspærer på flere av de nyeste bilene, en operasjon som tidligere ble regnet som svært enkel på de fleste biler, gir et lite inntrykk av situasjonen. PÅ XM klarer du heldigvis å skifte lyspærer. 

På XM bør du forøvrig være ekstra nøye under vurderingen av bruktbiler fra de første årsmodellene der det var mange svakheter og barnesykdommer. Disse ble stadig forbedret i nyere årganger særlig i 92 og i 93, men også noen ytterligere små forbedringer senere som med overgangen til serie II i 95. Generelt kan en som gjennomsnitt for XM si at fom andre halvår 1993 er XM stort sett like greie og driftsikre biler som alle andre europeiske biler (bedre en mange av dem!) om enn ikke så feilfrie som de beste japanerne. 
 
Sjekk:

at det helst finnes komplett servicehefte fra anerkjent merkeverksted

at det ikke er lekkasjer:
- motorolje
- girolje
- hydraulikk
- kjølevann (sjekk også at gulvteppet foran på passasjersiden er tørt! Mulig lekkasje i/ved register i varmeapparat - kan være alt fra bare en pakning til defekt/lekk radiator/register)

at ikke hydraulikkpumpen arbeider svært ofte. Dette kan bety dårlig hovedakkumulatorkule, hvilket ikke er verken dyrt eller komplisert å gjøre noe med.  Men det kan også skylde stor internlekkasje i fjærben, hovedbremsesylinder, høydekorrektører. 

at det ikke er fuktig/vått i bagasjerommet (utett ved baklykter, bagasjelokk mm)

at ikke hovedlyktene virker svært "matte". Lykter av gammel type har en intern plastskive som ofte gulner og blir matt. En kan ta ut plastlinsene og samtidig skifte til nye lykteglass (ca NOK 700/stk) for å bibeholde det asymetriske lyset.

at det ikke er skjevslitte dekk (både foran (skjev forstilling?) og bak (utslitte opphengslagre bak))

at ikke bakjulene virker veldig "kalvbente" sett bakfra (utslitte opphengslagre bak)

at det ikke er slakke i forstilling. XM har egentlig ikke så dårlig forstilling (MYE bedre enn f.eks. på nye Audi og VW!), men med så komfortabel fjæring er det dessverre mange som fristes til å kjøre litt tøffere over dårlig vei og humper og det tar på forstillingen.

at det ikke er svært mye saltskader/blærer på de imiterte kromlistene utvendig (kjørt mye på saltede veier?). Du får ikke kjøpt de blanke listene separat til annet enn støtfangerne. På sidene må du DESSVERRE kjøpe komplette lister og det er dyrt.

at det ikke er ulyder i motor:  på tomgang, ved gasspådrag, motorbrems osv.  3,0 V6'erne skal du sjekke spesielt ved start av KALD motor (skjørtebank?). Tidlige V6'ere hadde problemer med skjørtebank pga korte veivakslingerog dårlig smøring. Dette ble utbedret på de fleste V6'ere, men vær bevisst og våken på dette!

at det ikke er for lite olje på motoren (særlig på 2-liters motoren). Peilepinnen kan være litt lur eller dum alt etter hvordan en ser det. Forsøk eventuelt å vri peilepinnen både 90 og 180 grader når du trer den ned i peilehylsen for å måle nivået. Dieselmotorene og V6-motorene i XM er ikke kjent for å ha problemer med oljeforbruk. Det kan imidlertid forekomme på 2-liters bensinmotorene. De har hatt litt problemer med ventiltetnigene.

at det ikke er bensinlekkasje på XM med 2 liters motor. Se etter morkne/sprukne bensinslanger i motorrommet! Det har vært litt problemer med utette drivstoffslanger på både diesel og bensinmotorer på XM, men 2-liters bensinmotoren har hatt klart mest problemer. Dette er VIKTIG da det har forårsaket at litt for mange XM'er (særlig 2-litersutgaver) har gått tapt i brann!

at det ikke kommer ulyder fra hjullagrene og da spesielt framhjulslagerne

at det ikke kommer noen feilmeldinger på diagnosedisplayet på venstre side av rattet. ABS-feil er kanskje den vanligste feilmeldingen, men den er oftest enkel å utbadre sa det som regel skyldes dårlig kontakt i en skjøteplugg i hjulhusene. Feil på selve ABS-sensor forekommer også, men det er heldigvis mye sjeldnere.

at registeremmen er byttet ved foreskrevet intervall. Gjelder ikke V6 og V6.24 som har kjede

at det er tydelig forskjell på komfort (mykhet og komfort til stabilere stivere) i fjæringen fra normalstilling (norm/auto) til sport på XM med hydraktiv fjæring. Om bilen har stereo med AM/LW på radioen kan du lytte på radio XM (163 kHz) og høre om hydraktiven kobler om som normalt mellom hard og myk fjæring når du svinger, bremser, gasser på osv.

om det er ulyder ifm med AC dersom bilen har AC, da kan f.eks. lageret til strammeren av remma være defekt

at alt elektrisk virker! Fra vindusheiser, varmeseter, varmevifte, lys innvedig og utvendig samt dashbord. Varmeseter er gjenganger mht feil Det samme kan til en viss grad sies om sentrallåssystemet og ikke minst låssylindrene rent mekanisk (prøv dem!) samt mikrobryterne til dørlåsene.

at det ikke er betydelige rustskader. Rust er normalt ikke er et problem på XM da det meste av bilen er galvanisert. De delene som er ekstra utsatt for rust er i tillegg pålagt et beskyttende lag mot steinsprut og under dørstokkene er det PVC. Det kan dog være unntak om bilen f.eks. har vært kollisjonsskadet og dårlig utbedre. Et SVÆRT VIKTIG sjekkpunkt mht rust, og som ER en svakhet på XM, er de øvre festene til de fremre fjærbena. Du ser dem under panseret ved de grønne gasskulene. Disse skålformede festene som relativt enkelt kan skiftes (men som koster ganske mye!) ruster under gummibelegget på mange XM. Det som er enda verre er at de ruster på undersiden også. Du bør derfor jekke opp bilen å sjekke om gummikonen på undersiden av metallskålen holder på å løsne/slippe metallet. Gjør den det trenger det ikke være lenge før fjærbenet kommer opp og knekker panseret på bilen, så DETTE er utvilsomt et punkt man skal være svært oppmerksom på når det gjelder XM.  
Om du vil være ganske nøye med å rustkontrollere den XM'en du vurderer å kjøpe (anbefales) bør du også sjekke følgende:

Man må sjekke området i forkant av dørstokkene. Bøy bort innerskjermen av plast, og fjern oppsamlet skitt. Der kan det ruste gjennom, og inn i dørstokken / bunn på A-stolpe.  
 
Bøyde jekkfester foran er også et varsel om at noe er på gang. De er ikke spesielt sterke, og de kan bøye seg uten at det skyldes rust. Dersom de først er bøyd, vil det som regel fremskynde rust.  
 
Dessverre har vi erfart at roboten som har lagt kitt i sveisekjøter har sviktet på mange biler. Det er noen ganger for lite kitt i forkant av bakre hjulhus. Da samler det seg fukt og svært finkornet sand i bunnen av dørstokkene bak på bilen. Dette kan man avsløre ved å ta ut en gummipropp i bakkant av dørstokken. Bøy bort innerskjermen i forkant, og ta ut proppen. Stikk inn en finger, og kjenn etter i bunnen av dørstokken.  
 
På mange biler er dreneringshullene i dørstokkene tettet igjen fra fabrikk. Det ser ut som om de har tenkt at drenering ut skal helt foran i dørstokken, inn mot innerskjerm. Dessverre kommer det inn mye finkornet sand denne veien.  
 
Under forsetene er det to kanalprofiler som går litt på skrå. Dersom det mangler kitt i forkant av disse, vil det komme inn sand og fukt som ikke kommer ut. Det er en gummipropp i bakkant / bunnen av disse. Ta ut proppen, og kjenn etter.  
 
Det er også mange XM som har fått rust i den rammen som holder motoren. Rusten kommer i den delen som går mellom innfesting av nedre bærearm og støtfanger. Der er det en ekstra plate som er sveiset på i bunnen, og det ruster gjennom, særlig på venstre side. Dette er ganske kurant å reparere, selv om det i følge enkelte karosseriverksteder ikke er lov.
 
Bakvognen er festet til karosseriet med fire bolter. Der hvor de to bakerste festes, kan det forkomme at understellsmassen har sprukket opp. Da ruster det. Det kan være vanskelig å se, så pirk i understellsmassen for å sjekke.


Sjekk til slutt innsiden av dørenes nedre områder ovenfor gummilistene, "hundebenet" mellom bakdøren og bakskjermen, nederste delen av fremskjermene (i bakkant pga stensprut), hydraulikkrør under bilen (spesielt under bakvognen), områdene under bakvognen generelt, varmedeksel ovenfor eksosanlegget. Alle biler ruster mer eller mindre. XM tillhører heldigvis den kategorien som ruster mindre pga galvaniseringen av karosseriet! Men uansett hvor grundig eller lite grundig du har tenkt å være..... sjekk for all del altså alltid færbenstoppene framme!

til slutt..... en test som i dager der fjernkontrollen har tatt overhånd på mange områder (inkl. billåser) sjelden slår feil akkurat på XM. Lån nøkkelen fra bilselgeren og sjekk alle låsene - både førerdør, passasjerdør og bagasjelokk. Er dette en XM uten fjernkontroll eller der fjernkontrollen har vært defekt og dermed ikke brukt på en stund kan det hende at låsene er ok i alle fall på førerdøren (låser på passasjerdør og bagasjerom kan faktisk likevel være dårlige). På XM der det er montert alarm slik at alarmens fjernkontroll har vært benyttet eller der XM'en har fungerende original fjernkontroll er det imidlertid OFTE tull med dørlåsene. Låsene på XM trenger en liten oljeskvett en sjelden gang innimellom og å bli brukt av og til (et par ganger i året, for eksempel ved dekkskifte) om ikke for annet så nettopp for at de skal virke den dagen du eventuelt står der med flatt batteri i fjernkontrollen!. Dette er det merkelig nok mange eiere av XM som ikke er klar over. Dette kan være et fint argument for å prute prisen litt uten at det trenger være alvorlig. Ofte fikser du faktisk selv låser som sitter bom fast eller går veeeeldig tregt ved å dyppe nøkkelen i låsolje før du setter den i låsen og deretter forsiktig mosjonerer låssylinderen. Du kan måtte vente en dag etter første forsøk før du lykkes etter at oljen har fått gjort sitt.
 
 

Ikke alle disse punktene som er nevnt over er like alvorlige, og kan derfor være et argumenter for pruting i stedet for "dråpen" som får deg til å sky bilen. Det er tryggest å kjøpe bilen hos merkeverksted med et visst minimum av bruktbilgaranti. Med bruktbilgaranti bør du alltid ta en uavhengig test på bilen (f.eks. NAF) minst EN uke før garantien går ut. Et privatbilkjøp et slett ikke utenkelig, særlig om prisen er meget lav og gunstig eller bilen er relativt ny og virker velholdt. Men da bør du ta en uavhengig test på bilen! Alvorlige feil som for eksempel tvilsomme ulyder fra motor (skjørtebank) samt større rustskader hører definitivt til kategorien feil som bør medføre at du ser deg om etter en annen XM. Det samme bør kanskje gjelde dersom antallet elektriske feil virker mistenkelig stort!