CITROEN XM - Norges mest "misforståtte" bil?
(Sjekkliste ved kjøp av brukt XM nederst på siden!)

Dersom videoen ikke automatisk vises/spilles av
i din nettleser kan du se den her: XM-video
Ja kanskje! Men det er etter hvert noen som virkelig har forstått hvilken fantastisk bil dette er. Det er et faktum at Citroen slet med mange barnesykdommer og problemer på de første årsmodellene av XM. Både 1990- og 1991-modellene samt første halvår 1992 hadde mange feil før det meste ble rettet i løpet av andre halvår 1992 og første halvår 1993. Den gjennomsnittlige XM fra andre halvår 1993 og frem til de aller siste og få 2000 modellene er derimot slett ikke dårligere enn de fleste øvrige europeiske biler. De som hadde de problembefengte tidlige årsmodellene fikk forøvrig rettet på de aller fleste feilene med utbedringskomponenter etc kostnadsfritt. Så selv de eldste bilene kan være brukbare bruktbilkjøp i dag for de som vil ha svært billige og litt eldre biler. Men da BØR bilen ha fulgt ALLE servicer ved et anerkjent merkeverksted.

Men hvorfor vet ikke Ola og Kari Nordmann her på "nisseberget" dette? Noe av forklaringen kan være at slike store organisasjoner som NAF (som Ola og Kari Gjennomsnitt Nordmann tydeligvis har stor tiltro til) ikke har fått med seg den fine utviklingen med forbedringer som XM har vært gjennom. En skuffet tidligere direktør i NAF, Axel Bruun, hadde jo dessverre en kjedelig "barnesykdomsvariant" av XM (1990 XM 3,0 V6) som hadde mange feil. Videre har såvidt Norsk XM Klubb kan se NAF bygget sine uttalelser om mye feil på XM på et utvalg XM som klart består av flest biler av de første årgangene.

Andre har heldigvis skjønt det og Norsk XM Klubb vil i så måte gratulere bladet Vi Menn Bil som i utgaven 5/00 viste at de hadde forstått det. SITAT: Citroën XM ble påført kvalitetsproblemer av en overivrig økonomidirektør, som dermed sørget for at Citroën tapte grassat med penger på internasjonal kjøpsvegring mot XM.  For billige komponenter ble etter hvert byttet ut, men da var det for sent.  Men altså, godtfolk, dette er det blitt ryddet opp i for lenge siden, og den overivrige Økonomidirektør har for lengst stilt seg i kø på arbeidskontoret i Paris.

Det betyr at en av de mest ekstravagante biler som fortsatt lages kan kjøpes for en i og for seg ikke ublu pris, samtidig som faren for sammenbrudd ikke er større enn for biler av tilsvarende størrelse fra andre europeiske land. Praktfull komfort for den som er fullstendig uavhengig av statussymbolikk. SITAT SLUTT. Gratulerer til Vi Menn Bil!

Men så ble det enden på visa for CITROEN XM som "nybil". Den siste XM rullet ut fra fabrikken i juni 2000. Det var en XM 3,0 V6.24 Exclusive. Totalt var det da siden 1989 produsert 333 400 XM. 5 373 av disse ble solgt i Norge. XM har blitt solgt i 87 land, og er den bilen blant franske toppmodeller som har blitt mest eksportert. 54% av det totale salget har gått til eksport, med Tyskland som det største markedet. XM ble jo årets bil i 1990, men det noen kanskje ikke vet er at den til sammen fikk hele 14 utmerkelser, nasjonalt og internasjonalt.

XM var nok dessverre ikke rent økonomisk en gunstig bil å kjøpe ny om en bare så på verditapet. I prosent var verditapet stort. Faktum var likevel at som ny bil var XM faktisk ganske rimelig alt utstyr, komfort og plass tatt i betraktning. Den som så på store og lukseriøst innredede biler fra de andre bilmerkene, så raskt at en måtte opp i langt høyere summer for å få tilsvarende "mye bil". De som kjøpte seg en XM for å ha den i mange år gjorde nok slett ikke en så dårlig investering som de som kjøpte en XM ny for så å selge den etter bare et til tre år.

Når en ser på biler av tilsvarende størrelse og samme tidsepoke (1990 til 2000) kan det slås ettertrykkelig fast at bilen egentlig er intet mindre enn HELT FANTASTISK med en utrolig kjørekomfort. Det er SVÆRT få biler du kan kjøre så langt i uten å bli sliten! De som vurderer å kjøpe en brukt XM får derfor de varmeste anbefalinger når de bare gjør sitt beste for å kontrollere at de kjøper seg et bra eksemplar.

Den hydraktive fjæringen i XM gir utmerkede kjøreegenskaper med en annerledes og bedre kontakt med veien sammen med en utmerket kjørekomfort. Flere tester på 90-tallet, ikke minst fra Belgia, av biler i "toppsegmentet" som  XM fra Citroën og diverse store BMW, Mercedes, Rolls Royce og andre luksusbiler har gang på gang kåret Citroën med den hydrauliske fjæringen som suverent best med hensyn til førerens tretthet etter spesielt lange kjøreetapper som for eksempel 10 timers etapper.

Ved bruktbilkjøp må du være klar over at de tre første årsmodellene av XM hadde store svakheter i det elektriske anlegget så kjøp helst ikke biler med lavere PR-nummer enn 5539 med mindre det kan bekreftes/dokumenteres at det elektriske anlegget er "helrenovert" ved et seriøst merkeverksted! (PR ~ norsk (Citroen Norge),  RP ~ engelsk - Replacement Part)   PR-nummeret finner du i framkant i døråpningen på førerdøren. Biler med PR-nummer høyere enn 5539 har et forbedret elsystem og denne endringen skjedde i 92 (produksjonsdatoer etter 8 januar 1992). Glem heller ikke at ved PR-5928 så kom det forbedrede hydraktive fjæringssystemet Hydractive II og overtok for Hydractive I.

Et annet viktig PR-nummer er PR-5439. Fra og med dette nummer kan du få kjøpt festet til fjærbenet foran separat. Før dette PR-nummer får du altså ikke kjøpt bare "toppen" separat men må kjøpe både "topp og legg" som gjør hele festligheten omtrent dobbelt så dyrt.  Denne problemstillingen har sitt utspring i rust. Rust? Vi har vel sjelden sett rustne xm'er, karroseriet er jo fullforzinket, men det er  i hvert fall et svakt punkt på XM. Det øvre festet til de fremre fjærbenene (under panseret) kan se ut til å begynne å bli et problem på enkelte eldre XM. Dette avhenger nok mye av om bilen er kjørt mye på saltede veier eller ikke. Mange av medlemmene har sjekket sine XM og flere har konstatert begynnende rust på disse fjærbensfestene selv om det heldigvis bare er noen få som har konstatert at festene allerede var farlig dårlige. Ved vurdering av brukte XM så sørg for å få kontrollert disse festene og kjøp gjerne biler med høyere PR-nummer enn 5438. Deleprisene for slik utbedring er fra minimum ca 3200 pr side før PR-5439 da du må skifte både feste og fjærben og fra ca 1800 pr side fra og med PR-5439 da du bare trenger å skifte festet.

Som en oppsummering mht PR-nummer kan en vel si at å kjøpe XM med høyere PR-nummer enn 5928 er å foretrekke. Da har en forbedret elektrisk anlegg, forbedret hydraktiv fjæring samt en konstruksjon i forstillingen som er rimeligere å reparere ved rustskader i fjærbeninnfestingen. Dersom du har lyst til å kontrollere når en XM, eller en annen Citroen for den saks skyld, er produsert kan du benytte denne PR-nummer (RP-nummer) til produksjonsdatokalulatoren.

En skal ikke se helt bort fra at det finnes dårlig vedlikeholdte biler som en bør styre unna fra årsmodellene 1995 og nyere også! Vurder helhetsinntrykket av bilen. Komplett servicehefte er et stort pluss og finish/utseende er også ofte viktig. Selv om en noen få ganger kan komme over biler som er "utad blank - inni krank" så sier faktisk utseendet og finishen på bilen ofte også svært mye om bilen generelt er tatt pent vare på og dermed også er i god teknisk stand.  Som ved kjøp av en hvilken som helst annen bil vurder nøye tilstanden på bilen. Er du i tvil om den tekniske tilstanden og redd for store reparasjoner på akkurat den bilen? Glem den og dra å se på neste XM!  Her gjengir vi en  sjekkliste du kan ha nytte av dersom du vurderer å kjøpe brukt XM.

Turbodieselene er de som definitivt holder seg best i pris og som dermed er dyrest å kjøpe brukt relatert til hva de kostet nye. Det er dog motorer som har ord på seg for å gå i evigheter, i hvert fall 2,1 TD. Det har vært litt mer problemer med 2,5 TD, men du verden for en rå kraftmaskin dette er. Kjører du svært langt pr år er nok TD'ene de beste alternativene, kanskje først og fremst pga lavere drivstoffkostnader. Ved gjennomsnittlige eller kortere kjørelengder melder de andre motorene seg på.  2-liters bensinmotorene på 110, 122 og 135 Hk er rimelige alternativ i innkjøp selv om enkelte mener de er litt små til den relativt store og tunge XM. Da kan 2,0 Turbo Constant Torque (TCT) være tingen dersom du prioriterer motorkraft. TCT'en er et flott kompromiss mellom motorkraft og bensinforbruk for norske forhold. 2,0 TCT kan kanskje ikke sammenlignes med 3,0 V6.24, men med et litt lavere drivstoffforbruk kan den faktisk kraftmessig likevel måle seg med standard 3,0 V6 (12-ventiler) med unntak av topphastighet og forbikjøringsrespons dersom en på V6'en girer ned så du får høyt turtall som den trives med.

V6 (170 Hk) og spesielt V6.24 (200 Hk) er nok kanskje på mange måter de mest spennende motorene. Bare lyden av disse motorene er DEILIG! V6.24 er ganske vanskelig å få tak i da det i følge Citroen Norge bare er solgt 13 stk i Norge. Det er 1991 til 1994 modeller fordelt på 10 stk i farge Grønn Vega, 1 stk i Grå Dolmen (mørk sølv metallic) og 2 stk i Grå Silex (Mørk koksgrå)).  12-ventilers V6 finnes det derimot en del av, også i BREAK-utgave (stasjonsvogn). V6.24 var toppspekket med utstyr, men også 12-ventilers V6'ene hadde ofte høyt utstyrsnivå som et pluss. Problemet med V6ene er at det ble helt slutt med importen etter 1995 pga forhøyede avgifter (HK & motorvolum). Den siste V6.24 ble levert i 1994 og i 1995 ble det bare tatt inn noen få 12-ventilers V6 og så var det definitivt slutt. Det svært interessante er dog at det er V6 du får billigst brukt sett i forhold til nyprisen. Du kan faktisk ofte få en fin V6 for samme pris som en turbodiesel av samme årsmodell og da er normalt V6'en mer lukseriøst utstyrt. V6 er kanskje likevel ikke tingen om du kjører mer enn 10000-20000 km i året og drivstofføkonomien er viktig for deg.

Når det gjelder V6 motorene kan det være lurt å være klar over noen problemer med de tidlige årsmodellene. Vær litt på vakt mot ulyder i motoren på enkelte eldre V6'ere. Dårlige motortoleranser fra fabrikk på 12 ventilers utgavene ga opphav til oljeforbruk og skjørtebank. Norsk XM Klubb har dessverre konstatert at det fremdeles er enkeltvise eksemplar av XM med 12-ventilers V6-motor som er dårlig (skjørtebank) og som ruller på norske veier. På V6.24 var det på tidlige utgaver (frem til midten av 1992) problemer med kamakslene som ble utslitt ekstremt fort. Metallspon fra kamakslene kom inn i oljepumpen slik at motoren fikk for dårlig smøring med tragisk og kjempedyrt motorhavari som resultat. Etter midten av 1992 skiftet man imidlertid til keramiske ventilløftere som ikke medførte på langt nær så stor slitasje på kamakslene og det har vært relativt lite motorproblemer med V6.24 motorene i XM etter dette. Disse tragiske motorhavariene på 91 og delvis 92 modellene av V6.24 skjedde som oftest allerede innen 20.000 km. En XM V6.24 gått eksempelvis mer enn 80.000 km er i følge Citroen enten utbedret eller av så ny dato (etter 1.halvår 1992) at de var utbedret fra fabrikk. Det er imidlertid ingen norske XM V6.24 fra 91 eller 92 som har kjørt mindre enn 80.000 km.

Lurer du på om brukt XM virkelig er et godt kjøp med mye bil for pengene? Følg med på TV2 text (og Internet), FINN, Bilguiden, Bilnett, Autobørsen mm.så vil du raskt oppdage for hvilke beskjedne summer du får MEGET flotte og store biler med masse komfort og mye utstyr.
 

 Sjekkliste ved kjøp av brukt XM