Citroën som sportslige biler ?

Video av XM i slalomkjøring
  JA !  Citroën kan også sportslige biler.  Har noen hørt om Rally-VM? ....Sebastian Loeb? Men det er jo LANGT fra alt. Hva med Citroëns antikrengende fjæring? Har DU hørt om den? Citroen har laget aktive fjæringssystem fra det rent mekaniske og lastkompenserende hydrauliske systemet som kom i Traction og DS på 50-tallet når alle andre bilmerker var i steinalderen, via de elektronisk styrte kompenserende Hydraktiv 1, Hydraktiv 2 og Hydraktiv 3 til det helaktive SC Car eller ofte kallt Activa i Xantia Activa, der fjæringssystemet trykket mot krengningsbevegelsene.

Her kan du se en video av den store bilen XM klare seg nesten like bra i slalomkjøring som sportsbilen Lotus Elan og i sterk kontrast til Ford sin representant for storbilklassen. 

Se også på figurene ned til venstre på denne siden som viser en Xantia Activa med SC CAR systemet i parallellslalom med en annen bil med vanlig fjæring. Med de samme dekkene (type og dimensjoner) på begge bilene kan  Xantia'en  holde vesentlig større fart i svingene da denne ikke krenger mens den andre bilen blir direkte sidrumpa gjennom svingene. I dette tilfellet kjørte begge bilene akkurat like fort slik at fjæringsutslagene på bilene kunne sammenlignes direkte.

En del av de billigste XM modellene som ble solgt i Norge hadde ikke noen form for krengedempende fjæring. Mange av de andre hadde imidlertid Hydraktiv fjæring generasjon 1 og resten hadde det videreutviklede Hydraktiv 2. Disse systemene er ikke fullt så ekstreme som SC CAR i Xantia Activa med hensyn til å hindre krengning, men de fungerer likevel MEGET bra med hensyn til å redusere krengning -  særlig når den manuelle velgeren i midtkonsollen settes i sportsmodus i stedet for normalmodus. Selv en så stor og tung bil som XM har altså genialt bra kjøreegenskaper i svinger dersom den har hydraktiv fjæring og dette systemet settes i sportsmodus. Samtidig har man altså beholdt mye av den deilige Citroenflyten over telehiv og humper.

 

Bil med konvensjonell fjæring      Animasjon av Xantia Activa
_